Nytt kart over hele Norge – i “nesten o-kart” kvalitet

Det nye kartet MapAnt er nå tilgjengelig for offentligheten. Riktignok foreløpig i Beta versjon. Gå inn på nettadressen her. Terje Mathisen, som er leder for kartutvalget i Norges Orienteringsforbund, og har sammen med Henning Spjelkavik og Jan Kocbach sammen utarbeidet kartet MapAnt. De bruker data hentet fra Statens kartverk, som holder på å skanne hele landet med laser. Til nå har de data for 2/3 av Norge, og de regner med at data for resten av Norge vil bli lagt inn i programvaren i løpet av 2020.

MapAnt et langt mer detaljert kart sammenlignet med Kartverkets 1:50 000-serie, som mange bruker for å orientere seg i naturen. MapAnt har fem ganger bedre oppløsning, og besitter 20 ganger så mye informasjon. Det er gult ved åpent landskap, hvitt i områder der det finnes «klassisk norsk skog» og grønt hvor det er tett vegetasjon. I tillegg er stup og skrenter markert. Kartet har 5 meters høydekurver, 2,5 m hjelpekurver der det trengs.

Utsnittet nedenfor viser (som et eksempel, riktignok i noe redusert oppløsning her) området rundt Kvarstadseter i Åstdalen i målstokk 1:10000. Området er ikke kartlagt (o-kart) tidligere. Mye info ligger i MapAnt. Skal ikke all verdens til med synfaring før dette er et Ok kart for o-løp.

Det må vel karakteriseres som en drøm, og spesielt for “kart-nerder” som mange av oss o-løpere er.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *